Śmietanowiec
Na świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta. Co jak co ale święta bez ciasta nie są świętami 😁
Jak co roku staram się zrobić coś nowego. Ostatnio na oglądałam się takich różnych pyszności, że sama już nie wiedziałam co by tu wymyślić. I zrobiłam miksa 😁 spód do ciasta jest z mojego innego pomysłu...czyli pół paczki herbatników, pół paczki krakersów rozdrobnionych na proszek, do tego łyżka masła i masło orzechowe...dzieki krakersom spód nie będzie taki słodki...ale jak lubimy mocno słodkie to można dać same herbatniki(duże opakowania)
Natomiast masa śmietanowa jest z litra śmietanki 30%, 1 paczki kremu do tortu i opakowania żelatyny(na 1 litr). Żelatynę zalewa się wrzątkiem tak 1/4 szklanki i mieszać, dolać trochę śmietany.
Śmietanę zmiksować z kremem do tortu, potem dodać żelatynę.
Krem dzielimy na dwie części. Na pierwszą część nakładamy dżem brzoskwiniowy nisko słodzony...najlepiej go nakładać workiem cikierniczym lub zrobić tubkę z papieru do pieczenia.
Na dżem nakładamy drugą warstwę naszego kremu. Na wierzch dajemy pokruszone krakersy.
Tak dla ozdoby zrobiłam kratkę z roztopionej białej czekolady...trzeba to schłodzić 3 do 4 godzin. Ale najlepiej przez całą noc zostawić w lodówce.
Wyszło obłędne 🥰
Komentarze
Prześlij komentarz