Coś na wirusa...właściwości cebuli.
Wychodzę z założenia, że lepiej zapobiegać niż potem się leczyć... dlatego wzmacniam organizm... oprócz witamin takich jak D3,K2,A+E oraz C jem cebulę i czosnek.
W kuchni często mam nastawioną cebulę w słoiczkach z wodą, aby mieć szczypiorek.
Dziś na drugie śniadanie twarożek z czerwoną cebulka, czosnkiem i szczypiorkiem 😋
O właściwościach czosnku to wiele osób już od dawna wie... ale cebulka jest rośliną nie docenianą... a szkoda... bo ma sporo antywirusowych właściwości.
Już dawno..... bo w czasach gdy panowała epidemia tyfusu, pewien lekarz zauważył, że z pośród mieszkańców miasteczka, jest kilkoro co nie choruje... po mimo kontaktu z zarażonymi...postanowił się im przyjrzeć.... aby odkryć sposób na leczenie ogromnej rzeszy chorych, oraz aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się wirusa.
Ku jego zaskoczeniu... sposób był banalny... ludzie ci jedli cebulę i szczypiorek... na oknach wszystkich nie dotkniętych epidemią stało pełno cebulek nastawionych na szczypiorek.... zbadał te cebule i okazało się, że już samo to, że stała w domu powodowało, że wirus się tam nie utrzymywał, a jedzenie jej miało antywirusowe zastosowanie.... ale dlaczego tak się działo ?
Wiadomo było, że w różne dalekie podróże marynarze zabierali właśnie cebulę.... bo leczyła szkorbut....znane zielarki zalecały robienie syropu z cebuli.....na ból gardła.... warzywo to jest znane od tysiąc leci....co w nim jest takiego cudownego??
Okazuje się,że cebula zawiera silne bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków.... i które działają też przeciwwirusowo .....ale zawiera też wiele związków mineralnych: potas,żelazo,fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, czyli minerały wzmacniające odporność organizmu i wspomagające walkę z infekcjami.... okazuje się, że oprócz tego...osoby co regularnie spożywają cebulę mniej chorują na raka jelita grubego, raka jamy ustnej, gardła ale też i nerek ....cebula też ma właściwości przeciw zakrzepowe.
Nasza cebula zawiera wiele witamin: C, wit.z grupy B, kwas foliowy, wit.A, E, K
Dlatego warto ją uwzględniać w diecie ....szczególnie że jest niedroga i skuteczna na choróbska.
W kuchni często mam nastawioną cebulę w słoiczkach z wodą, aby mieć szczypiorek.
Dziś na drugie śniadanie twarożek z czerwoną cebulka, czosnkiem i szczypiorkiem 😋
O właściwościach czosnku to wiele osób już od dawna wie... ale cebulka jest rośliną nie docenianą... a szkoda... bo ma sporo antywirusowych właściwości.
Już dawno..... bo w czasach gdy panowała epidemia tyfusu, pewien lekarz zauważył, że z pośród mieszkańców miasteczka, jest kilkoro co nie choruje... po mimo kontaktu z zarażonymi...postanowił się im przyjrzeć.... aby odkryć sposób na leczenie ogromnej rzeszy chorych, oraz aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się wirusa.
Ku jego zaskoczeniu... sposób był banalny... ludzie ci jedli cebulę i szczypiorek... na oknach wszystkich nie dotkniętych epidemią stało pełno cebulek nastawionych na szczypiorek.... zbadał te cebule i okazało się, że już samo to, że stała w domu powodowało, że wirus się tam nie utrzymywał, a jedzenie jej miało antywirusowe zastosowanie.... ale dlaczego tak się działo ?
Wiadomo było, że w różne dalekie podróże marynarze zabierali właśnie cebulę.... bo leczyła szkorbut....znane zielarki zalecały robienie syropu z cebuli.....na ból gardła.... warzywo to jest znane od tysiąc leci....co w nim jest takiego cudownego??
Okazuje się,że cebula zawiera silne bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków.... i które działają też przeciwwirusowo .....ale zawiera też wiele związków mineralnych: potas,żelazo,fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, czyli minerały wzmacniające odporność organizmu i wspomagające walkę z infekcjami.... okazuje się, że oprócz tego...osoby co regularnie spożywają cebulę mniej chorują na raka jelita grubego, raka jamy ustnej, gardła ale też i nerek ....cebula też ma właściwości przeciw zakrzepowe.
Nasza cebula zawiera wiele witamin: C, wit.z grupy B, kwas foliowy, wit.A, E, K
Dlatego warto ją uwzględniać w diecie ....szczególnie że jest niedroga i skuteczna na choróbska.
Komentarze
Prześlij komentarz