Jakie banany są najlepsze
Banany....jak ja lubię banany .... codziennie jem przynajmniej jednego.... zapach bananów jest kuszący... nie wiem jak Wy ale jak czuje zapach banana nie mogę się powstrzymać by ich nie spałaszować.
Ale jakie banany są najlepsze! .....wielu ludzi się nad tym zastanawia......czy wybrać te zielonkawe czy takie dojrzalsze, a te z czarnymi kropkami to warto jeść ?
Banany najpierw mają zielonożółty kolor, dojrzewają stopniowo, a kolor zmienia się w żółty, aż do brązowożółtego....a na końcu stają się bardzo brązowe.
Ale w przeciwieństwie do innych owoców nie oznacza to, że stan banana uległ pogorszeniu....Właśnie im ciemniejszy banan, tym jest zdrowszy, ponieważ posiada więcej specyficznego białka pozakomórkowego, które zawiera - tak zwane TNF..
Dlatego najlepiej wybierać takie, które mają już przynajmniej kilka ciemnych plamek na skórce.
TNF....Co to takiego???......... Jest to substancja, która pomaga zwalczać nieprawidłowe komórki w ciele.
Badania potwierdzają, że przejrzałe banany zawierają właśnie TNF, które hamuje wzrost komórek nowotworowych i zapobiega ich rozprzestrzenianiu się.
Wraz z wysokim poziomem przeciwutleniaczy, których w bananach jest bardzo dużo, TNF wzmacnia układ odpornościowy.
Japońscy naukowcy odkryli, że im ciemniejszy jest banan, tym więcej zawiera błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, potasu i przeciwutleniaczy.
Ale to nie wszystkie właściwości ciemnych bananów .
Co jeszcze ma takiego w sobie banan :
Ale przydatne są nie tylko dojrzałe banany.
Dobre są również niedojrzałe owoce, szczególnie jeśli masz problemy z poziomem cukru we krwi, a lubisz te "owoce"... słabo dojrzałe banany mają niewiele cukru, więc mogą być spożywane przez ludzi z drugim stadium cukrzycy.
Ponadto banany zawierają bakterie probiotyczne.
Również z powodu wysokiej zawartości skrobi niedojrzałe banany szybko powodują uczucie sytości.
Banany szczególnie te dojrzałe mogą zastąpić substancje słodzące w potrawach, czy koktajlach....Ja często zamiast cukru do ciasta daje banany.
Ogólnie jak widać banany są bardzo pożyteczne.....A co najważniejsze....smaczne.....nie bójcie się więc dojrzałych bananów.
Ja często idę na rynek i szukam właśnie dojrzałych bananów... na rynku często te przedojrzałe są przecenione ...kupuje ich więcej, obieram ze skórki i zamrażam... z mrożonych bananów robię pyszny koktajl....albo lody bananowe, o których już tu pisałam.
Ale jakie banany są najlepsze! .....wielu ludzi się nad tym zastanawia......czy wybrać te zielonkawe czy takie dojrzalsze, a te z czarnymi kropkami to warto jeść ?
Banany najpierw mają zielonożółty kolor, dojrzewają stopniowo, a kolor zmienia się w żółty, aż do brązowożółtego....a na końcu stają się bardzo brązowe.
Ale w przeciwieństwie do innych owoców nie oznacza to, że stan banana uległ pogorszeniu....Właśnie im ciemniejszy banan, tym jest zdrowszy, ponieważ posiada więcej specyficznego białka pozakomórkowego, które zawiera - tak zwane TNF..
Dlatego najlepiej wybierać takie, które mają już przynajmniej kilka ciemnych plamek na skórce.
TNF....Co to takiego???......... Jest to substancja, która pomaga zwalczać nieprawidłowe komórki w ciele.
Badania potwierdzają, że przejrzałe banany zawierają właśnie TNF, które hamuje wzrost komórek nowotworowych i zapobiega ich rozprzestrzenianiu się.
Wraz z wysokim poziomem przeciwutleniaczy, których w bananach jest bardzo dużo, TNF wzmacnia układ odpornościowy.
Japońscy naukowcy odkryli, że im ciemniejszy jest banan, tym więcej zawiera błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, potasu i przeciwutleniaczy.
Ale to nie wszystkie właściwości ciemnych bananów .
Co jeszcze ma takiego w sobie banan :
- Banany pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Ze względu na to, że mają dużo potasu, ale niewiele sodu, dlatego są zdrowym pokarmem dla serca.
- Dostarczają dodatkowej energii. Jeśli przed treningiem zjesz 1-2 banany, dostaniesz dużo energii na klika godzin intensywnego treningu, witaminy i minerały zwiększa wytrzymałość organizmu, a potas zapobiega skurczom mięśni.
- Banany wspomagają organizm w niedokrwistości. Zawierają one niezbędną dawkę żelaza w diecie, który stymuluje wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Banany mogą być spożywane bez ograniczeń, nawet jeśli cierpisz na wrzód żołądka. Ich miękka i papkowata struktura chroni przed agresywnymi kwasami.
- Banany pomagają radzić sobie z depresją. A wszystko dlatego, że zawierają wysoki poziom tryptofanu, który nasz organizm przetwarza w serotoninę (czyli "hormon szczęścia"). Serotonina jest neurotransmiterem mózgu. Pomaga w odprężeniu....oraz by czuć się szczęśliwym....po prostu poprawia nastrój.
- Banany pomagają poprawić trawienie. Mają dużo błonnika, który stymuluje regularne ruchy jelit i zapewnia ulgę przy zaparciach.
- Pomaga też w termoregulacji ciała..... mało kto wie, że jeśli zjesz banana w upalny dzień, pomoże to obniżyć temperaturę ciała.
Ale przydatne są nie tylko dojrzałe banany.
Dobre są również niedojrzałe owoce, szczególnie jeśli masz problemy z poziomem cukru we krwi, a lubisz te "owoce"... słabo dojrzałe banany mają niewiele cukru, więc mogą być spożywane przez ludzi z drugim stadium cukrzycy.
Ponadto banany zawierają bakterie probiotyczne.
Również z powodu wysokiej zawartości skrobi niedojrzałe banany szybko powodują uczucie sytości.
Banany szczególnie te dojrzałe mogą zastąpić substancje słodzące w potrawach, czy koktajlach....Ja często zamiast cukru do ciasta daje banany.
Ogólnie jak widać banany są bardzo pożyteczne.....A co najważniejsze....smaczne.....nie bójcie się więc dojrzałych bananów.
Ja często idę na rynek i szukam właśnie dojrzałych bananów... na rynku często te przedojrzałe są przecenione ...kupuje ich więcej, obieram ze skórki i zamrażam... z mrożonych bananów robię pyszny koktajl....albo lody bananowe, o których już tu pisałam.
Banan nie zawiera witaminy C - przynajmniej takie kupowany w Polsce, gdyż CAŁA jest likwidowana w procesie mrożenia w transporcie
OdpowiedzUsuńNo to jest już inna sprawa...ogólnie zawierają...tak na marginesie to dotyczy też innych owoców...cytrusy, które kupujemy w Polsce też nie mają witaminy C ...przechowywanie w dojrzewalniach powoduje jej utratę...czym dłużej owoc leżakuje tym mniej ma witaminy C.
Usuń