Sorgo cudowne zboże

Dziś kupiłam mąkę z sorgo ......bardzo fajna mąka.... trochę poczytałam o tym zbożu.
 Ostatnio mam sporo alergii na produkty mączne, więc przerzucam się na maki innych gatunków niż pszenica czy żyto ...kupuję mąkę z grochu .... czasem jaglaną .....kukurydzianą tak mniej bo też jakoś mi nie służy... dziś postanowiłam przetestować mąkę z sorgo.

Zrobiłam placuszki serowe z mąki jaglanej i sorgo.... są pyszne... ciasto robiłam jak na naleśniki  tylko gęste bardzo i wrzuciłam starty ser.

Czym jest sorgo ????


Tak wygląda to zboże .... a musicie wiedzieć też, że jest niezwykle zdrowe.
      Sorgo należy do jednych z najstarszych uprawianych zbóż, znane było już 8 tysięcy lat p.n.e. w Egipcie i Sudanie..... zboże to bardzo szybko rozprzestrzeniło się na tereny całej Afryki, a potem dotarło aż na Bliski Wschód, a dalej do Indii i Chin.
    Zboże to uprawiane jest nadal w wielu rejonach świata między innymi w : Indiach, Afryce, Australii, Stanach Zjednoczonych, Ameryce Środkowej i Południowej.......ale można je spotkać też dziko rosnące, ponieważ jest bardzo odporne na suszę, grzyby i pleśnie, a także łatwo adaptujące się do warunków środowiska.

Bardzo ważne jest też, że jest zbożem bezglutenowym i uchodzi za roślinę, która nie została poddana modyfikacjom genetycznym.... więc jak chcecie odżywiać się roślinami nie modyfikowanymi to polecam wam właśnie Sorgo.
   Ziarna sorgo mają najwyższy potencjał antyoksydacyjny niż jakiekolwiek inne zboża.
Po za tym różne badania wykazały, że dieta wzbogacana w sorgo obniża poziom cholesterolu "złego" czyli LDL we krwi, a jednocześnie nie wpływa na spadek "dobrego" cholesterolu HDL.

Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna 329 kcal  ( % dziennego zapotrzebowania)
Białko.................... 13 g
Tłuszcze ................3,5 g
Węglowodany ........72 g
Błonnik ...................6,7 g
Niacyna ..................3,69 mg ................(18% )
Kwas pantotenowy..0,37 mg................ ( 4% )
Ryboflawina........... 0,096 .....................(6%)
Tiamina ..................0,33 mg .................(22%)
Witamina B6 ..........0,44 mg................. (22%)
Wapń ......................13 mg ....................(1%)
Miedź ......................0,28 mg .................(14%)
Żelazo .....................3,36 mg .................(19%)
Magnez ..................165 mg................... (41%)
Mangan................... 1,6 mg ...................(80%)
Fosfor ......................289 mg ..................(29%)
Potas .......................363 mg ..................(8%)
Selen .......................12,2 µg ..................(17%)
Sód ..........................2 mg (znikoma ilość d.z.)
Cynk ........................1,67 mg................. (11%)

Sorgo dzięki dużej zawartości potasu, a bardzo małej sodu, działa korzystnie na ciśnienie krwi i regulację płynów w organizmie.
   W ziarnach tego zboża znajdują się też bioaktywne fitozwiązki będące przeciwutleniaczami... są to : lignany, kwasy fenolowe, sterole roślinne i saponiny.....Ich aktywność przeciwutleniająca jest zbliżona do jagód .... A wiadomo, że jagody uważa się za roślin o najsilniejszym działaniu antyoksydacyjnym.
    Dzięki tak bogatemu składowi Sorgo zmniejsza też ryzyko raka jelita grubego.

  A teraz trochę kulinarnie :

   Sorgo stanowi świetny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków, ryżu czy zwykłej kaszy....Sorgo ma łagodny, czasem słodkawy smak i łatwo absorbuje aromaty innych składników dania.

Z maki Sorgo można przygotowywać placki, naleśniki, pierogi ..... Niestety nie nadaje się jednak do wypieku chleba bochenkowego, ponieważ maka z Sorgo jest ciężka i nie zawiera glutenu, który pomaga w tworzeniu się takiego chleba... bo to właśnie gluten nadając elastyczności ciastu.

    Wymieniając w przepisach mąkę pszenną na mąkę z Sorgo, warto dodać skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej, aby uzyskać bardziej elastyczną strukturę wypieku.......Podobny efekt można osiągnąć dodając więcej jajek i mielonego siemienia lnianego....Albo stosować mąkę z Sorgo jako dodatek i mieszać z innymi makami
W Chinach z ziaren Sorgo produkuje się bardzo dobry ocet....a w niektórych rejonach świata napój alkoholowy podobny do piwa .... natomiast w Indiach przygotowuje się tak zwany przaśny chleb bez drożdży.

Ze względu na takie dobre składniki .... warto uwzględnić to zboże w swojej diecie.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kamienie życia... taka opowieść o życiu

Ciasteczka .... bezglutenowe...wysokobiałkowe

Tapetowanie