Kawa napój, który zawojował świat

Lubię kawę .... bardzo lubię taką" latte" dobra kawa z dużą ilością pełnotłustego mleka... próbowałam rzucić picie kawy wielokrotnie. Bodźcem do rzucenia było popsucie się mojego cudownego ekspresu do kawy. No ale cóż .... po jakimś czasie wróciłam do nałogu. Często kupuję różne kawy by znaleźć tą właściwą .... tak naprawdę wielu rzeczy mogę sobie odmówić...na przykład kupić tanią podkoszulkę ....ale kawa podobnie jak buty... musi być dobrej jakości. Przeczytałam wiele artykułów o kawach... smakowałam chyba wszystkie dostępne w Polsce kawy i co ? No można znaleźć kawy dobre i tanie.... jak i drogie ale paskudne. Czasami w rozmowach słyszę ... bo kawa to tylko arabika jest dobra... myślę, że to kwestia gustu... każdy ma inny ulubiony smak.
Dlatego tak sobie myślę czy robusta to zła kawa, a arabika to kawa dobra? ....Odpowiedź, oczywiście, wymaga szerszego podejścia do tematu.


Rodzaje kawy
To może zacznijmy trochę o kawie.
Na świecie uprawia się w gruncie rzeczy 2 gatunki kawy: Arabikę która stanowi około 70% światowych upraw. Arabika jest powszechnie uznawana za kawę lepszą, mającą rozleglejszą paletę smaków i charakteryzującą się delikatnością i wysublimowaniem.
Drugą kawą jest Robusta (około 30%). Niestety jest to kawa, która nie ma do zaoferowania takiego bukietu smaków, co Arabika. Robusta jest kawą gorzką i o ziemistym posmaku.
Jeśli chodzi o Arabikę jest to kawa dość trudna w uprawie. Jej plantacje muszą być położone na wysokości od około 1000 m to 2000 m nad poziomem morza. Wymagają gleb o niskim pH i oczywiście odpowiedniego klimatu, w którym panuje można powiedzieć wieczne lato .... to tak zwany „pas kawowy” jest położony pomiędzy Zwrotnikiem Raka, a Zwrotnikiem Koziorożca ... Po za tym problemem z którym borykają się plantatorzy Arabiki jest choroba tzw. Rdza Kawowa, której od lat nie udało się opanować i która stanowi ogromny problem. Mimo wszystkich tych wymagań i różnych kłopotów, na świecie jest całe bogactwo wspaniałych arabik: od delikatnych, lekko cytrusowych w smaku odmian z Afryki takie jak świetne kawy etiopskie.... poprzez klasyczne orzechowo-czekoladowe ziarna z Ameryki Południowej i Środkowej, do ciężkawych i ziemistych kaw azjatyckich np z Indonezji.... akurat te azjatyckie mnie osobiście nie smakują.
Robusta z kolei jest kawą łatwiejszą w uprawie. Jej plantacje mogą być położone już w mniej wymagających rejonach, na wysokości już od około 200 m nad poziomem morza. Jest to kawa odporna na różne choroby, łatwiejsza w uprawie, a przez to też tańsza.... ale nie ma tylu wspaniałych aromatów, smaków , które są odczuwalne w Arabikach. Nie ma tego czegoś co sprawiają, że kawa może być rozkoszą dla podniebienia.... Robusta ma za to większą zawartość kofeiny (około 2,7%), niż arabika (1,5%), co sprawia, że może być przydatna w mieszankach.

Dlatego Robusty przeważnie używa się do mieszanek. aby dodać więcej kofeiny, więc taka kawa daje "większego kopa", a ponadto jej gorycz i ziemisty posmak jest tym co w kawach do espresso jest pożądanym dodatkiem. Zazwyczaj Robusty w mieszankach jest do 20%. W niektórych rejonach na świecie są smakosze właśnie samej Robusty..... i piją tam tylko Robustę ....tak jak to jest we Włoszech na Sycylii.
Robustę używa się także do produkcji kaw rozpuszczalnych... ponieważ proces produkcji takiej kawy pozwala na poprawianie jej smaku, dlatego można zmniejszyć nieco jej gorycz, zwiększyć słodycz i uzyskać dobry smakowo produkt dla przeciętnego konsumenta.

Ja osobiście lubię kawę Arabikę... ale ostatnio smakuje mieszankę Arabiki z Robustą i nie powiem... ma całkiem dobry smak.... ale jednak najlepiej smakuje mi czysta Arabika...oczywiście kupuję kawę ziarnistą... kawa po zmieleniu szybko traci swój właściwy aromat... jeśli już ktoś musi kupować mieloną... czego żaden smakosz i znawca nie poleca... to kupujmy małe paczki .
No i cóż poradzę, że jak tysiące osób na świecie kocham ten napój... jakiś nałóg trzeba mieć... bo byłabym zbyt doskonała ;o)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kamienie życia... taka opowieść o życiu

Ciasteczka .... bezglutenowe...wysokobiałkowe

Tapetowanie