Olej palmowy

        Od jakiegoś czasu zastanawia mnie jak zmieniają się z czasem zalecenia dietetyczne. Coś co kiedyś było zdrowe, teraz uważa się za szkodliwe. Mój dziadek jadł chleb z margaryną bo masło było szkodliwe i miało podwyższać cholesterol... Dziadek dożył 96 lat...a teraz wpaja nam się, że margaryny to tłuszcze trans i szkodzą. Dlatego zaczęłam czytać o niektórych olejach i postanowiłam się podzielić moimi przemyśleniami na blogu. Zacznijmy od oleju , który ostatnio jest okrzyknięty najbardziej złą sławą.

Olej Palmowy
Ogólnie w większości krajów zachodnich olej palmowy uznawany jest za tani produkt o niskiej jakości. Tymczasem jest to jeden z najstarszych produktów olejowych, był znany nawet w starożytnym Egipcie..... W Afryce oraz Azji do teraz zachowały się jeszcze stare technologie wytwarzania tego oleju.
Olej palmowy jest najpopularniejszym olejem roślinnym na świecie. Szacuje się, że 60% produktów spożywczych sprzedawanych w supermarketach zawiera olej palmowy.
Olej palmowy kupują najczęściej korporacje, takie jak Nestlé i Unilever. Oprócz żywności olej palmowy jest wykorzystywany do produkcji biopaliw, kosmetyków takich jak mydła i szamponów oraz wielu innych produktów biochemicznych.
Ale jak powstaje ? Wielu ludzi zastanawia się, czy jest zdrowy?

   Olej palmowy  otrzymywany jest z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Surowy olej w temperaturze pokojowej ma kolor żółtobrązowy, po rafinacji jest twardą masą w kolorze białym lub żółtawym.
Olej palmowy, podobnie jak wszystkie tłuszcze, składa się z estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych.
Olej ten zawiera dużo tłuszczów nasyconych, zwłaszcza  kwas palmitynowy (jest go aż 44%). Drugim głównym składnikiem jest jednonienasycony kwas oleinowy. Nierafinowany olej palmowy zawiera tokotrienol (jeden z kongenerów witaminy E).
Czerwony olej palmowy jest bogaty w karoteny: α-Karoten, β-Karoten i likopen, dzięki  któremu ma charakterystyczny ciemnoczerwony kolor.
Popularność olej palmowy zyskał dzięki swojej dużej wydajności. Aby wyprodukować jedną tonę oleju słonecznikowego, potrzebujesz 2 hektarów ziemi, natomiast palmy pozwalają na dostarczenie ponad 7 ton oleju roślinnego, z takiego samego kawałka ziemi.
Jak powstaje :
Oto owoce palmy, z której powstaje olej.


   Owoce palmy są najpierw mielone, a następnie, podgrzewanie co powoduje, że olej palmowy topi się i oddziela od miąższu.
Ponieważ olej palmowy nie zawierają cholesterolu, można pomyśleć, że jest bardzo zdrowy, ale to jednak występowanie kwasu palmitynowego może stymulować wytwarzanie cholesterolu przez organizm człowieka, dlatego lekarze nie zalecają go spożywać w dużych ilościach.... ale to dopiero utwardzanie tego oleju powoduje, że zmienia się w niezdrowy dodatek do żywności. 

Jeśli chodzi o smażenie to najzdrowiej jest robić to na tłuszczach nasyconych ponieważ mają wyższy próg spalania i nie wytwarzają szkodliwych substancji....dlatego ten olej nadaje się doskonale do obróbki termicznej.

Olej palmowy ma dużo witamin z grup E i A....można powiedzieć ,że jest jednym z rekordzistów i znacznie lepszy od innych produktów.
Olej palmowy , zdaniem naukowców, nie jest niebezpieczny dla zdrowia. Jeśli jest spożywany w rozsądnych ilościach.

Obecnie olej jest wykorzystywany we wielu wyrobach cukierniczych. Olej palmowy utwardzony uważa się za tłuszcze trans i ogłoszono go szkodliwym, ale tak się znowu zastanawiam, że to tak nie do końca jest.
Kiedyś moja mama i babcia , ale i wiele gospodyń nadal robi wypieki na tłuszczach właśnie utwardzonych typu "margaryna"....Margaryną smarujemy chleb , bo niby jest zdrowa, a tak naprawdę to jest uwodorniony olej roślinny, czyli tak zwany "tłuszcz trans".
 Ale jak pisałam na początku postu wielu starszych ludzi nadal używa margaryn, je masło, smalec, a żyją ponad 90 lat. Dlatego myślę, że rozsądne używanie tego tłuszczu nie będzie szkodliwe...Ja kiedyś upiekłam ciasto kruche, używam właśnie "osełkę" z oleju palmowego.... kupiłam ją myśląc, że to masło.... a w domu dopiero zobaczyłam co to jest.... no i zrobiłam na tym ciasto , wychodzi naprawdę wspaniale i bardzo kruche .... żadne kruche ciasto nie wyszło mi takie dobre.
 Dlatego nie dziwi mnie, że firmy cukiernicze wykorzystują właśnie ten olej do produkcji ciastek, wafelków itp.
    Po prostu wszystko rozsądnie i z głową, a będziemy zdrowi...tłuszcze są nam potrzebne wiele z nich zawiera zdrowe substancje.... potrzebujemy je też do przyswajania witamin A,E,D...dlatego powinny być w naszej diecie...ale każdy tłuszcz, jak wszystko w nadmiarze może szkodzić .

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kamienie życia... taka opowieść o życiu

Ciasteczka .... bezglutenowe...wysokobiałkowe

Tapetowanie