Raffaelki

Lubię pichcić , ciągle coś nowego znajduję i wymyślam. Ze słodyczy najbardziej lubię kokosowe pyszności. Dlatego dziś będzie o Raffaelkach :)
Będzie potrzebne :
- 50 gramów masła
- puszka skondensowanego mleka słodzonego
- wiórków kokosowych (tak około 380 gramów )
- migdały

Rozpuść masło w rondlu. Wyłącz ogień, dodaj skondensowane mleko i dobrze wymieszaj. Wsyp wiórki kokosowe, aż masa stanie się gęsta, ledwo mieszalna, ale nie rozpadnie się jeszcze od nadmiaru suchego kokosa - musi być plastyczna. Chowamy masę kokosową na noc do lodówki (albo przynajmniej na 3 godziny) szczelnie przykrywamy ciasto folią, aby nie dopuścić do zwietrzenia naszej masy.
  Migdały sparzamy wrzącą wodą, aby usunąć skórkę. Bierzemy naszą masę z lodówki. Łyżeczką nabieramy niewielką ilość na dłoń i wkładamy do środka 1 migdał. Wykonujemy kulkę  i obtaczamy ją w wiórkach kokosowych.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kamienie życia... taka opowieść o życiu

Ciasteczka .... bezglutenowe...wysokobiałkowe

Tapetowanie