Przedświąteczny deser

 Jest grudzień i tak czas pomyśleć o świętach, no to tak rozmyślam...co by tak coś u pichcić.

Nie zamierzam spędzać wielu godzin w kuchni, bo mało mam na to czasu. Po za tym w wigilię pracuję.

I tak trafiłam w sklepie serek Mascarpone w dużej promocji, bo z datą do 14.12. To sobie pomyślałam dobry będzie do eksperymentu przedświątecznego 😁

Już dawno temu przestałam jadać produkty z cukrem i mój organizm się od niego odzwyczaił. Mam masę przepisów, ale we wszystkich jest za dużo cukru. Nie smakują już mi jak kiedyś. Czytałam jakiś czas temu, że wyrzucenie z diety cukru po jakimś czasie uwrażliwia nas na jego smak...gdy jemy cukier nasz mózg przyzwyczaja się do niego i zmniejsza się nasza wrażliwość, dlatego potrzebujemy do poczucia słodyczy coraz większej ilości cukru.

Uwielbiam tiramisu ale jest strasznie słodkie. I pomyślałam, że zrobię sam krem z tartą gorzką czekoladą.

I oto co poczyniłam ☺ wyszło pycha. Dodałam do 5 żółtek 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego i łyżkę cukru dark muscovado(jest to cukier z dodatkiem melasy)...i serek 500g....do tego tartą gorzką czekoladę. 

Ale coś mi tu brakowało w smaku...no i jak to ja muszę coś pokombinować 😁 dodałam 3 kopiaste łychy masła orzechowego. I to było to...smak wyszedł przepyszny...posypane kakaem.

Obłęd!! Pycha...jem teraz i zachwycam się tym eksperymentem 😋

Już wiem co zrobię na święta. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kamienie życia... taka opowieść o życiu

Ciasteczka .... bezglutenowe...wysokobiałkowe

Tapetowanie