Konjak niezwykła roślina.
Wczoraj kupiłam makaron konjak, tak z ciekawości. Wiele osób na diecie keto używa go do swoich dań. Tak więc i ja postanowiłam spróbować 😋 Ale ciekawiło mnie co to za roślina. Konjac jest byliną z rodziny obrazkowatych....zwana „Dziwadło” bo ma śmierdzące kwiaty, albo nazywana też Riviera. Pochodzi z Azji. Hoduję się ją w Chinach, Japonii, Korei Południowej...jak i innych azjatyckich krajach. Roślina dorasta do dużych rozmiarów, aby osiągnąć dojrzałość potrzebuje ponad 8 lat. Kwiat przypomina lilię, ale kwitnie tylko 3 dni....kwiat ma zapach zgnilego mięsa i dlatego nazywany jest "trupim kwiatem" zapylany jest przez owady, które lubią takie "smrodki" 😉 Bulwy tej rośliny nie mają tego zapachu, w ogóle są bez zapachu...roślinę tą wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej...ale na zachodzie upodobały sobie ją szczególnie osoby na diecie niskokalorycznej i niskoweglowodanowej...makarony z tej rośliny: Mają tylko 6kcal w 100g...0g tłuszczu...0g białka... 1,3 g węglowoda...