Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2019

Choinka.... symbol świąt.

Obraz
W dawnych przed chrześcijańskich tradycjach 22 grudnia ....zaczynało się święto Szczodrych Godów... ponieważ w tedy to Słońce jakby zastygnie na chwilę nad Zwrotnikiem Koziorożca.... chwila ta jest związana z najkrótszym dniem w roku, oraz początkiem kalendarzowej zimy. Czas ten uznawany był jednak .... za czas tryumfu światła .....ponieważ od tej chwili dzień ponownie zacznie stawać się coraz dłuższy.... Słońce narodziło się na nowo..  O przesileniu zimowym wiedzieli dawni Słowianie, Germanie .....a także inne starożytne ludy, które o tej porze roku  rozpoczynały huczne,  obchody świąt związanych z narodzinami nowego Słońca. .... święto to trwało około tygodnia.... później to święto przejęli chrześcijanie i nazwali Bożym Narodzeniem. Choinka.... takie znane wszystkim świąteczne drzewko.... wywodzi się z germańskich dawnych zwyczajów... związanych właśnie z przed chrześcijańskimi wierzeniami.... ozdabiano takie drzewka właśnie w czasie grudniowego święta. U...

Bigos

Obraz
Bigos ...chyba wszyscy Polacy znają tą potrawę..... Ale nie każdy zna jego historię .....nazwa wywodzi się od słowa "siekać" . W dawnych czasach w bójce na szable mówiono, że ktoś "bigosuje" czyli sieka szablą.... i tak właśnie ta nazwa oznaczała pieczone siekane mięso...z dodatkiem smażonej cebuli....często zakwaszano potrawę octem.....albo dodając krojoną limonkę.... cytrynę ....dosypywano tam też rodzynki....  dodawano też masę egzotycznych przypraw takich jak pieprz... który był bardzo drogą przyprawą w tamtych czasach....tegoż pieprzu do bigosu dawano dość hojnie....były w nim też  goździki... a nawet oliwki. Dopiero później zaczęto robić bigos taki jaki znamy obecnie...czyli z kapustą....miało to związek ze zubożeniem społeczeństwa w Rzeczpospolitej... mało kogo stać wtedy było na egzotyczne cytrusy...więc dodawano kiszoną kapustę i nasze rodzime owoce... jakie tylko udało się wyhodować... czyli agrest, śliwki itp. Potrawa obecnie składa się z posiekanej...

Kiszona kapusta

Obraz
Kiszona kapusta kto jej nie zna w Naszym kraju 😊 bardzo lubię kiszoną kapustę...ale nie kupną... ta nie jest tak naprawdę kiszona tylko zakwaszona... no i nie jest zdrowa... kiszonki warto jeść, bo są źródłem pożytecznych bakterii dla naszego organizmu. Kiszona kapusta była znana już od starożytności... uwielbiali ją Rzymianie... na Naszych ziemiach też była znana od dawien dawna... nasi przodkowie robili z niej właśnie wiele potraw... pierogi z kapustą... czy bigos. Ja co roku robię kapustę własną... kiedyś moi rodzice i dziadkowie, sami szatkowali kapustę ....ja kupuję poszatkowaną już .... taki duży worek... koło 5kg... solę i mieszam w misce ....wkładam do słoików i się kisi. Kapusta zawsze wycieka... dlatego stawiam na blaszce.... teraz z tydzień postoi w domu, a potem do piwnicy. Taka kapusta jest pyszna i zdrowa.... będzie z niej pyszny świąteczny bigos.