Naturalne aromaty do ciasta i deserów

Dziś zrobiłam naturalne aromaty do ciasta....jeden cytrynowy, a drugi pomarańczowy.
Moja babcia robiła zawsze kandyzowane skórki z pomarańczy albo cytryny.... ja nie lubię takich skórek... zawsze je wydłubywałam 😁

Dlatego ja robię aromat ze skórek inaczej.

Ścieram skórki z pomarańczy albo z cytryny.... podsuszam w piekarniku.... potem mielę w młynku na proszek i jeszcze podsuszam ....popatrzcie jakie mają kolorki:
Specjalnie kupiłam pomarańcze i cytryny eko......jeśli chcemy coś robić ze skórką tych owoców to najlepiej by były takie niepryskane i niewoskowane.

W całym domu pachnie cytrusami 😊

Potem już tylko do słoiczków przesypać.....

 ..... i mamy gotowe aromaty.....jeśli chcemy nadać potrawom cytrusowy aromat to można zawsze odrobinę dodać do ciasta... albo do jakiegoś deseru i nie używać sztucznych olejków do ciasta.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kamienie życia... taka opowieść o życiu

Ciasteczka .... bezglutenowe...wysokobiałkowe

Tapetowanie