Jak gotować prawidłowo ryż
Dziesiątki tysięcy szefów kuchni i ekspertów w dziedzinie
gotowania, tak naprawdę nie wie jakie błędy popełniają kiedy gotują
ryż....także my "domowi kucharze" nie zdajemy sobie sprawy z tego ile
zanieczyszczeń jest w ryżu.
Naukowcy stwierdzili, że w większość z nas gotuje ryż niewłaściwie i zagraża to zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Dowiedziono, że każdy ryż zawiera arsen! ....Ta informacja pojawiła się w magazynie "The Telegraph" i natychmiast wywołała wiele dyskusji.
Arsen trafia tam wraz z nawozami przemysłowymi i pestycydami, ponieważ związek ten pozostaje w glebie na plantacji ryżu przez dziesięciolecia. Ryż jest dobrze znanym absorbentem, kiedy go jemy, wchłania toksyny, oczyszcza organizm. Podobnie ryż absorbuje wszystko, co jest zawarte w glebie ...
Ponadto truciznami są traktowane pojemniki i magazyny, w których transportowany i przechowywany jest ryż, po to aby nie zjadany go mysz, oraz by usunąć szkodniki. Dlatego ryż powinien być przynajmniej płukany w bieżącej wodzie, aż zniknie cała biała mąka.
Arsen może powodować poważne naruszenia w pracy ludzkiego organizmu, w tym rozwój chorób sercowo-naczyniowych, niewydolności nerek, raka i cukrzycę. To dobrze, że możesz usunąć szkodliwe chemikalia z ryżu i zmniejszyć szanse na zatrucie organizmu, przez odpowiednie przygotowanie!
A teraz jak gotować ryż
Japończycy i Chińczycy przed gotowaniem 7 razy płukali ryż w zimnej wodzie, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
Ta metoda może być używana podczas gotowania potraw, których potrzebujesz pilnie. Ale najlepiej jest przepłukać ryż kilka razy i namoczyć ryż w nocy w dużej ilości wody. Stężenie arsenu w ryżu spadnie o 80%, a produkt stanie się całkowicie bezpieczny dla zdrowia.
Ponadto moczony ryż ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę. Dzięki temu, że wchłonął pewną ilość wody przez noc będzie się gotował tylko 13-15 minut! .....Ryż, który został namoczony w wodzie, będzie miał doskonałe walory smakowe i zaskoczy swoją kruchą strukturą.
Oto, jak gotować ryż na wodzie, aby zneutralizować arsen i inne substancje chemiczne, które przypadkowo znajdują się w jego składzie.
Istnieje niewielka różnica gdy ryż jest moczony w osolonej wodzie.... jest to bardzo przydatna metoda. Ryż staje się bardziej pyszny i bielszy. Dodatkowo, osolona woda usuwa nieprzyjemny zapach!
Niestety, ryż niektórych producentów jest rozczarowujący. Gotowany ryż może mieć posmak stęchłości, tak jakby padła w nim mysz ...
Dlatego w wielu krajach na wschodzie moczą ryż z nocy w osolonej wodzie.
Po za tym aby podczas gotowania ryż nie rozpadał się i nie należy gotować go w słonej wodzie, jak makaron. Po częściowym odparowaniu wody, dopiero w tedy dodaj niezbędne przyprawy, powoli zwalniaj ogień. Niezastąpionym składnikiem do ryżu jest szafran ... w wielu krajach jest często dodawany do dań z ryżu.
Istnieją inne bardzo interesujące sposoby gotowania ryżu....w każdym rejonie świata ludzie mają swoje sposoby i przepisy na pyszny ryż.
Na przykład jednym z przepisów ze wschodu jest ryż gotowany w mleku z masłem i dużą ilością kardamonu. ....Wstępnie, ryż musi być moczony przez noc. Napełnij garnek gorącym mlekiem i gotuj przez dłuższy czas na wolnym ogniu razem z kardamonem. Możesz dodać cukier do smaku. Okazuje się niezwykle aromatycznym daniem, podobny do budyniu........ spróbuj!
Naukowcy stwierdzili, że w większość z nas gotuje ryż niewłaściwie i zagraża to zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Dowiedziono, że każdy ryż zawiera arsen! ....Ta informacja pojawiła się w magazynie "The Telegraph" i natychmiast wywołała wiele dyskusji.
Arsen trafia tam wraz z nawozami przemysłowymi i pestycydami, ponieważ związek ten pozostaje w glebie na plantacji ryżu przez dziesięciolecia. Ryż jest dobrze znanym absorbentem, kiedy go jemy, wchłania toksyny, oczyszcza organizm. Podobnie ryż absorbuje wszystko, co jest zawarte w glebie ...
Ponadto truciznami są traktowane pojemniki i magazyny, w których transportowany i przechowywany jest ryż, po to aby nie zjadany go mysz, oraz by usunąć szkodniki. Dlatego ryż powinien być przynajmniej płukany w bieżącej wodzie, aż zniknie cała biała mąka.
Arsen może powodować poważne naruszenia w pracy ludzkiego organizmu, w tym rozwój chorób sercowo-naczyniowych, niewydolności nerek, raka i cukrzycę. To dobrze, że możesz usunąć szkodliwe chemikalia z ryżu i zmniejszyć szanse na zatrucie organizmu, przez odpowiednie przygotowanie!
A teraz jak gotować ryż
Japończycy i Chińczycy przed gotowaniem 7 razy płukali ryż w zimnej wodzie, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
Ta metoda może być używana podczas gotowania potraw, których potrzebujesz pilnie. Ale najlepiej jest przepłukać ryż kilka razy i namoczyć ryż w nocy w dużej ilości wody. Stężenie arsenu w ryżu spadnie o 80%, a produkt stanie się całkowicie bezpieczny dla zdrowia.
Ponadto moczony ryż ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę. Dzięki temu, że wchłonął pewną ilość wody przez noc będzie się gotował tylko 13-15 minut! .....Ryż, który został namoczony w wodzie, będzie miał doskonałe walory smakowe i zaskoczy swoją kruchą strukturą.
Oto, jak gotować ryż na wodzie, aby zneutralizować arsen i inne substancje chemiczne, które przypadkowo znajdują się w jego składzie.
- Przepłucz ryż
- Weź 1 część ryżu na 5 części wody.
- Pozostaw na noc ryż zanurzony w wodzie.
- Rano, kilka razy płucz ryż, aż woda będzie całkowicie czysta.
- Weź 1 część ryżu i 1, 5 części wody....zalej ryż wrzącą wodą.
- Doprowadź ryż do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum. Przykryj garnek pokrywką.
- Gotuj ryż na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Nie otwieraj pokrywy! Pamiętaj: otworzyłeś pokrywę - zrujnowałeś ryż.
Istnieje niewielka różnica gdy ryż jest moczony w osolonej wodzie.... jest to bardzo przydatna metoda. Ryż staje się bardziej pyszny i bielszy. Dodatkowo, osolona woda usuwa nieprzyjemny zapach!
Niestety, ryż niektórych producentów jest rozczarowujący. Gotowany ryż może mieć posmak stęchłości, tak jakby padła w nim mysz ...
Dlatego w wielu krajach na wschodzie moczą ryż z nocy w osolonej wodzie.
Po za tym aby podczas gotowania ryż nie rozpadał się i nie należy gotować go w słonej wodzie, jak makaron. Po częściowym odparowaniu wody, dopiero w tedy dodaj niezbędne przyprawy, powoli zwalniaj ogień. Niezastąpionym składnikiem do ryżu jest szafran ... w wielu krajach jest często dodawany do dań z ryżu.
Istnieją inne bardzo interesujące sposoby gotowania ryżu....w każdym rejonie świata ludzie mają swoje sposoby i przepisy na pyszny ryż.
Na przykład jednym z przepisów ze wschodu jest ryż gotowany w mleku z masłem i dużą ilością kardamonu. ....Wstępnie, ryż musi być moczony przez noc. Napełnij garnek gorącym mlekiem i gotuj przez dłuższy czas na wolnym ogniu razem z kardamonem. Możesz dodać cukier do smaku. Okazuje się niezwykle aromatycznym daniem, podobny do budyniu........ spróbuj!
Komentarze
Prześlij komentarz