Raffaelki
Lubię pichcić , ciągle coś nowego znajduję i
wymyślam. Ze słodyczy najbardziej lubię kokosowe pyszności. Dlatego
dziś będzie o Raffaelkach :)
Będzie potrzebne :
- 50 gramów masła
- puszka skondensowanego mleka słodzonego
- wiórków kokosowych (tak około 380 gramów )
- migdały
Rozpuść masło w rondlu. Wyłącz ogień, dodaj skondensowane mleko i dobrze wymieszaj. Wsyp wiórki kokosowe, aż masa stanie się gęsta, ledwo mieszalna, ale nie rozpadnie się jeszcze od nadmiaru suchego kokosa - musi być plastyczna. Chowamy masę kokosową na noc do lodówki (albo przynajmniej na 3 godziny) szczelnie przykrywamy ciasto folią, aby nie dopuścić do zwietrzenia naszej masy.
Migdały sparzamy wrzącą wodą, aby usunąć skórkę. Bierzemy naszą masę z lodówki. Łyżeczką nabieramy niewielką ilość na dłoń i wkładamy do środka 1 migdał. Wykonujemy kulkę i obtaczamy ją w wiórkach kokosowych.
Będzie potrzebne :
- 50 gramów masła
- puszka skondensowanego mleka słodzonego
- wiórków kokosowych (tak około 380 gramów )
- migdały
Rozpuść masło w rondlu. Wyłącz ogień, dodaj skondensowane mleko i dobrze wymieszaj. Wsyp wiórki kokosowe, aż masa stanie się gęsta, ledwo mieszalna, ale nie rozpadnie się jeszcze od nadmiaru suchego kokosa - musi być plastyczna. Chowamy masę kokosową na noc do lodówki (albo przynajmniej na 3 godziny) szczelnie przykrywamy ciasto folią, aby nie dopuścić do zwietrzenia naszej masy.
Migdały sparzamy wrzącą wodą, aby usunąć skórkę. Bierzemy naszą masę z lodówki. Łyżeczką nabieramy niewielką ilość na dłoń i wkładamy do środka 1 migdał. Wykonujemy kulkę i obtaczamy ją w wiórkach kokosowych.
Komentarze
Prześlij komentarz