Olej kokosowy

 Dzisiaj o kolejnym oleju...

 Olej kokosowy od jakiegoś czasu stał się coraz bardziej popularny. Można powiedzieć, że nastała moda na olej kokosowy... Ja osobiście lubię ten olej jako kosmetyk. Z powodu moich licznych alergii nie mogę stosować kremów...nawet dla alergików...jedyny, który mi służył był zwykły NIVEA...I tak jednego razu po kąpieli posmarowałam się olejem kokosowym i byłam zachwycona...skóra stała się gładka, przestałam mieć problemy z suchą skórą.....Poza tym, z tego co kiedyś przeczytałam olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10....i faktycznie nie zauważyłam u siebie, przy stosowaniu tego oleju skutków oparzeń słonecznych.

Ale co jest w tym oleju tak naprawdę i czy jest zdrowy ?

 
Jedni naukowcy uważają, że olej kokosowy jest równie niezdrowy jak smalec.... inni, że to najzdrowszy z tłuszczów.
Tak więc zdania są podzielone.

    Tak więc polemika co do tego oleju trwa...ale coraz więcej badań pokazuje, że olej kokosowy, owszem zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone (czyli nazywanych dobrymi) ale tylko jest ich 8 proc...... a aż 92 procent to kwasy tłuszczowych nasycone (czyli tych uważanych za niezdrowe)...Lecz w praktyce okazuje się, że nawet kwasy tłuszczowe nasycone mogą mieć różną budowę, a przez to i odmienne właściwości.








Olej kokosowy zawiera bowiem kwasy tłuszczowe nasycone, ale o średniej długości łańcucha węglowego (tzw. średniołańcuchowe).

  Czyli kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym wykazują zupełnie inne właściwości niż długołańcuchowe. W oleju kokosowym praktycznie z wszystkich kwasów nasyconych  tylko około 25 proc. stanowią kwasy długołańcuchowe, pozostałe to kwasy o średnich łańcuchach.

    Kwasy średniołańcuchowe wykazują odmienne właściwości niż inne kwasy nasycone, które są na przykład w tłuszczach zwierzęcych.... Ponieważ proces trawienia i wchłaniania średniołańcuchowych przebiega zupełnie inaczej..... Dlatego w badaniach naukowych nie zaobserwowano negatywnego wpływu spożycia oleju kokosowego  na zdrowie.

   Ale jak ze wszystkim jeśli zachowamy zdrowy rozsądek i nie będziemy ich jeść na potęgę, na pewno nam nie zaszkodzą. Ponieważ tłuszcz pozostaje tłuszczem i niesie za sobą duży ładunek kaloryczny, nadmiar tego tłuszczu w diecie może prowadzić do nadwagi.

wartości odżywcze i kalorie w tym oleju (w 100 g/jednej łyżce - 13,6 g)

Wartość energetyczna - 892/121 kcal

Tłuszcz - 99.06/13.47 g, w tym:

- kwasy tłuszczowe nasycone - 82.475/11.217 g

- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 6.332/0.861 g

- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1.702/0.231 g

- tłuszcze trans - 0.028/0.004 g

Minerały:

Wapń - 1/0 mg

Żelazo - 0.05/0.01 mg

Cynk - 0.02/0 mg

Witaminy

Witamina E - 0.11/0.01 mg

Witamina K - 0.6/0.1 µg

  Tak więc jak dla mnie to olej kokosowy, jest bardzo dobrym olejem, stosuję go w codziennej diecie i jako kosmetyk.

Najlepiej stosować nierafinowany olej kokosowy, jest zdrowszy ....bo pozyskiwany jest z tłoczenia na zimno czyli poniżej 30 stopni C i ma lekko kokosowy posmak oraz zapach....ale też krótszy termin ważności do spożycia niż olej rafinowany.

Olej kokosowy rafinowany, produkuje się w wysokich temperaturach i czasami również przy użyciu chemicznych rozpuszczalników, dlatego jest pozbawiony wielu swoich zdrowotnych właściwości. Taki olej ma dłuższy termin przydatności do spożycia, jest bezbarwny, bez zapachu, smaku..... i tańszy niż olej tłoczony na zimno.

 Olej tłoczony na zimno można poznać po lekko kokosowym zapachu po krótkim czasie przydatności do spożycia i wysokiej cenie (1 l ok. 60 zł).
Olej ten w temperaturze do 26 stopni C zachowuje postać stałą, jest biały jak smalec, ale w odróżnieniu od niego posiada widoczne słoje. W wyższej temperaturze staje się płynny.

Należy wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego, który produkuje się w wysokich temperaturach i czasami również przy użyciu chemicznych rozpuszczalników, gdyż jest pozbawiony wielu swoich prozdrowotnych właściwości. Taki olej ma dłuższy termin przydatności do spożycia, jest bezbarwny, pozbawiony zapachu, smaku i jest średnio dwa razy tańszy niż olej tłoczony na zimno.
Ale oleje nierafinowane mają niższy próg spalania bo 170 stopni C.

Natomiast olej kokosowy rafinowany aż ponad 200 stopni C.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kamienie życia... taka opowieść o życiu

Ciasteczka .... bezglutenowe...wysokobiałkowe

Tapetowanie